torsdag 3 februari 2011

Fjärilen i glaskupan


 "I glasmontern avspeglades ansiktet på en man som såg ut att ha legat i en dioxintunna. Munnen var förvriden, näsan skadad, håret på ända, blicken fylld av fasa. Ena ögat var i hopsytt och det andra uppspärrat som Kains öga. Jag fixerade den vidgade pupillen en kort stund innan jag förstod att det faktiskt var jag."   
ur: Fjärilen i glaskupan  Jean-Dominique Bauby var 42 år, framgångsrik chefredaktör på franska Elle och levde livets glada dagar när han fick ett slaganfall. Han drabbades av "locked- in- syndorme". Han stängdes in i sin egen kropp och hans enda sätt att kommunicera med omvärlden var genom blinkningar. Bokstav för bokstav, ord för ord har han dikterat boken "Fjärilen i glaskupan". Tre dagar efter att boken släpptes dog han.

Boken sätter tankarna och känslorna i svallning. Den innehåller raka och enkla meningar som går rätt in. Vilket öde. Vilken panik. Tänk att vakna upp och inte kunna göra sig förstådd. Inte kunna be någon dra för gardinerna när solen sticker i ögonen. Inte kunna krama om en hand tillhörande någon man älskar. Inte kunna äta. Inte kunna säga ifrån när något gör ont....kram Emma

0 kommentarer: