onsdag 24 april 2013

Hej då macken, vi ses i mörn!

I min del av den medelstora staden dör de, en efter en. De slås igen, står öde, monteras ner, saneras och så en dag är de borta. 

Jag syftar på bilmackarna. I en korsning i den medelstora staden finns en mack i varje vinkel. 90 grader tidningar, godis, korv och bensin. Antalet bilar som susar förbi bara ökar. De skrattar nästan lite ironiskt åt de platser som förväntas fylla på deras hungriga magar, men nu jämnas med marken.

Vi människor skyndar, utvecklar och bygger nytt, men vad händer när marknaden är mättad? När en stadsdel inte längre kan utfodra hungriga munnar och ödet hinner ifatt? Lätt vunnet, lätt förgånget. Hon blev utan jobb. Han fick välja en ny mack att tanka på. Hon fick köpa sin kvällstidning på stormarknaden. Paret som hand i hand köper vårens första glass får gå över gatan till före detta konkurrenten.

Krafterna som styr utvecklingen river och sliter i pengarna. Lönsamhet och expansion. Konsumtionssamhället bygger på att vi köper nytt och skapar oss vanor. Att vi vill ha det som någon annan har och som vi tror kan få oss ett steg närmare den perfekta verkligheten. När vi sedan en dag trillar ner i hålet och bubblan spricker så har vi lite grävt vår egen grav, för allt går i cykler. Den mack som slår igen idag öppnade kanske för 20-30 år sedan på en plats där något annat jämnats med marken för att ge rum?


kram Em. 

0 kommentarer: